Põhjata õunakook / Crustless apple pie

Thursday, November 19, 2015


Naljakas, kuidas igal aastal see november oma pimeduse ja värvipuudusega nõnda ootamatult jalust maha niidab. Just nagu esimene lumi, mis võrdlusena autojuhtidelt justkui juhtimisoskuse ning igasuguse mõistliku käitumise käest röövib. Kuigi tuleb tunnistada, et tänavune sügis on olnud äraütlemata kaunis ning tavatult päikseline, ei muuda see praegust hallollust, mis taevas päikest varjutab, ning järjekindlalt ülalt alla ladistavat vihma, kuidagi kergemini üleelatavaks. Ilmselt pole ma ainus, keda vaevab juba hommikul vara silmi avades raskekujuline ja ootamatult esile kerkinud narkolepsia ning kere teki alt kohe kuidagi välja ei taha tulla.

Kuid õnneks annab olukorda ise väikeste ja lihtsate asjade abil pisut "päikselisemaks" muuta. Ning mis võiks olla parem, kui tükike kooki, mis teeb suu magusaks, kuid taljele sentimeetreid dramaatiliselt juurde ei tohiks lisada. 

VAJA LÄHEB:
600 g kohupiima
2 muna
1 dl suhkurt (kui kasutad juba eelnevalt maitsestatud kohupiima, võid vabalt suhkrukogust vastavalt maitsele vähendada)
3-4 keskmise suurusega õuna
Õuntele peale puistamiseks kaneeli ja suhkurt

Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Samal ajal määri 26cm läbimõõduga lahtikäiv vorm õrnalt nii põhjast kui äärtelt võiga kokku ning koori õunad. Lõika viimased seejärel peeneteks viiludeks/tükkideks ning "vooderda" koogivormi põhi just nagu teeksid muidu tavalise taina puhul. Puista üle suhkru ja (rohke) kaneeliga. Kui ahi soe, viska vorm kuskil 10 minutiks ahju.
Samal ajal vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa hulka kohupiim ning sega ühtlaselt kõik läbi. Võta vorm ahjust välja ja vala kohupiimamass ühtlaselt õuntele. Küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni kohupiim on muutunud õrnalt kuldseks. Lase enne serveerimist kenasti maha jahtuda, eemalda ettevaatlikult koogivormi ääred, aseta suurem (koogi)taldrik kohupiima osale ja keera kook ümber. Naudi klaasi piima või tassi tee-kohviga!


It is funny how every year November, alongside the darkness and lack of colours, manages to carry me off my feet. It is just like the first snow that makes the drivers suddenly lose their common sense and driving skills and...well, then all hell breaks loose. Although I have to admit, autumn has been unexpectedly beautiful and sunny this year, it still does not compensate the never ending rain creeping up on the sky. I must not be the only one suddenly suffering from narcolepsia when opening my eyes and seeing greyness and only greyness looking back?

Luckily, there are those little things in life, which help us save the day and bring a tiny bit of "sunshine" to our tables.  And what can be better than a piece of cake that satisfies the sweet tooth witout putting on the extra pounds? 

WHAT YOU NEED:
600g of curd (Here in Estonia we call it 'kohupiim', you can substitute it also with some heavier/thicker quark or cottage cheese)
2 eggs
1dl of sugar (if your curd, quark or cottage cheese has been already sweetened beforehand, cut off some sugar according to your own taste)
3-4 apples
Sugar and cinnamon for sprinkling the apples

Set the oven for 180 degrees and let it warm up. In the meanwhile, peel and cut the apples into thin slices. Butter the sides and bottom of a 26cm spring form and layer it with the apple slices, just like you would do with a regular baking dough, and sprinkle the apples with sugar and (loads, hehe!) of cinnamon. Place the baking form into the oven for ~10 minutes, to let the apples soften up and become more caramelized. At the same time beat up the eggs and sugar into a nice thick foam. Carefully mix in the curd. Take the baking form out from the oven and pour the curd mix into the form, spread it evenly out. Bake for 30-40 minutes until the cake looks lightly golden. Let it cool down entirely before serving. Remove the sides of the springform, place a plate onto the top of the cake and carefully turn it around, so that the apples end up on the top of the cake. Enjoy with a cup of milk, tea or a strong cup of coffee! 

You Might Also Like

0 comments