Lentil and sweet potato curry.

Monday, March 14, 2016


Ma võikski vist leelotama jääda, kui väga mulle maitsevad kergete aasia maitsenüanssidega toidud. Sest just nendel hetkedel, mil isu kõikidest olemasolevatest ja juba niivõrd palju kordi tehtud söökidest täis saab, kipub mõte just aasia köögi poole tüürima. Kahjuks mu ülejäänud pereliikmed minu vaimustust ei jaga (sellegi karri puhul võttis mu isa ühe ampsu ning lisas, et see pole talle), mistõttu pean kõikide rahulolu ja söögiisu täitmise nimel tihtipeale oma isud tagaplaanile seadma või planeerima need toidukorrad aegadeks, mil võin neid omaette nautida. Elu võib olla nii ebaõiglane, hehe!

I could just go on and on about how much I love Asian infused foods. Because during those moments, when my taste buds have become totally numb towards all these tried and tested safe kind of foods, my mind simply steers away towards all those flavours Asian cuisine offers. Unfortunately the rest of my family doesn't share my enthusiasm in this field, which is one of the reasons my own cravings often have to take the back seat and wait those times I can just cook for myself. Just to give you an example of my "miserable" life: my dad tried one bite of this curry, said it tastes strange and it's not for him. Life can be so unfair, haha! 

---

Kui tavapäraselt olen mugavusest karride valmistamisel kasutanud poes müüdavat karripastat, siis nüüd üritasin õiget maitsekoostist omaenda vürtside ning maitseainetega kätte saada. Minugi poolest oleks võinud tulisust veelgi rohkem olla, kuid nagu eelpool mainitud, pidina arvestama teiste sööjatega ka. Jamie Oliver on oma veebilehel kirja pannud eriti mõnusa kokkuvõtte kõikvõimalike karride pastade valmistamisjuhenditega, kust eriti hea inspiratsiooni leida. Kuid kes karripulbrit  või -pastat ise "kokku" ei viitsi segada, võib kindluse mõttes igati ka poepasta poole pöörduda. 

Usually I have gone for the curry pastes they sell in store. It just is a convenient and fast way to make curries, plus they usually do deliver flavour wise. But to spice things up a bit and as I happened to have the time in my hands, I tried to mix my own curry powder this time around. I could've used a bit more hotness to it, but as I said before, had others around me to reckon with. But Jamie Oliver has created an awesome summary of all different kind of curry pastes on his website to take as a good guideline for creating your own curry pastes! But to save time and play it safe, there is really nothing wrong with using the store curry pastes. 



VAJA LÄHEB:
1 sibul
3 küüslauguküünt
Pöidlasuurune tükk ingverit
1 tl jahvatatud köömneid
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
2 tl garam masalat
1 tšillikaun (võib kasutada ka väiksema teelusika jagu tšillihelbeid või -pulbrit)
0,5tl soola
2 spl õli
0,75L puljongit
1 kruusitäis läätsesid (sobivad nii rohelised kui punased)
1 bataat ehk maguskartul
1 purk kikerherneid
1 purk kookospiima
2 suurt peotäit värsket spinatit või nii 4 ketta  jagu külmutatud spinatit
Soola maitsestamiseks

WHAT YOU NEED:
1 onion
3 garlic gloves
Thumb-size piece of ginger
1tsp of ground cumin
1tsp of smokey ground paprika
2 tsp of garam masala
1 chilli (you can substitute it with chilli flakes or powder)
0,5 tsp of salt
2 tbsp of oil
0,75L of stock
1 cup of lentils (both green and red work)
1 sweet potato
1 can of chickpeas
1 can of coconut milk
2 big handfuls of spinach or 4 discs of frozen spinach
Salt to season


Puhasta ning haki võimalikult peeneks sibul, küüslauk ning ingver. Kuumuta pannil õli ning pruunista viimaseid mõned minutid. Lisa hulka vürtsid ja peeneks hakitud tšilli, sega kõik omavahel kenasti läbi ning kuumuta paar minutit. Selle ajaga peaks köök mõnusaid vürtsilõhnasid pungil täis olema. Seejärel lisa hulka läätsed, kuubikuteks lõigatud bataat ja puljong. Kui läätsed on nähtavalt suuremaks paisunud, ning bataat tundub ka kenasti läbi küpsenud olevat, vala sekka kookospiim ning eelnevalt nõrutatud ning loputatud kikerherned. Kui sulle tundub, et puljongit on jäänud läätsede ja maguskartuli küpsetamisest liialt palju, kasuta kookospiima puhul ainult viimase paksemat osa. Ülejäänud vedelik vala purgist lihtsalt ära. Sega omavahel kõik läbi, lase massil kenasti hetkeks keema tõusta. Lisa sekka ka spinatilehed. Võid viimased lihtsalt kerge kuhjana kõige peale asetada, kuumusega need närbuvad kiiresti väiksemaks. Külmutatud spinatil lase lihtsalt sisse sulada. Sega omavahel läbi, maitse ning lisa vajadusel sekka soola. Karrit võid serveerida nii riisi kui eraldiseisva roana mõnusa lameleiva kõrvale. 

Clean and cut the onion, garlic and ginger as finely as possible. Heat the oil on the pan and brown them for a couple of minutes. Add up the spices and finely chopped chilli, mix it up and heat it for a few minutes. By then your kitchen should be full of wonderful aromas! After that add the lentils, the sweet potato that is cut into cubes and the stock. Let it boil until the lentils have expanded noticeably and the sweet potato looks like it is cooked but has still a nice crunch to it. Pour in the coconut milk and the previously leached and rinsed chickpeas. If it seems you have enough liquid from the stock used to cook the lentils and sweet potato, use only the thick part of the coconut milk. Stir it all nicely until mixed well and heat until it starts to boil. Add in the spinach (fresh ones as a pile on top, frozen one can just melt into the curry). Mix, taste and season if needed. Serve it with rice or with some nice flatbread.

You Might Also Like

0 comments